á Libuše JARCOVJÁKOVÁ | Osobnosti české fotografie | APF - Asociace profesionálních fotografů
Libuše JARCOVJÁKOVÁ
Josef Horázný

Libuše JARCOVJÁKOVÁ

Nositelkou titulu Osobnost české fotografie za rok 2017 je Libuše Jarcovjáková

Byla nominována Antonínem Dufkem, Janem Mlčochem a Janem H. Vitvarem zejména za její knihu Černé roky.

“Její dílo je podobně jako tvorba Josefa Tichého možná nejradikálnější protiváhou neosobního, efektního stylu fotografování, který již dlouho české fotografii dominuje. Přesvědčuje svojí autenticitou. Za minulého režimu patřila k okruhu Anny Fárové, účastnila se legendární výstavy 9 + 9 v Plasech (1981).”

PhDr. Antonín Dufek Emeritní kurátor – Moravská galerie v Brně

“Zvětšeniny a negativy zpracovávala donedávna pozapomenutá fotografka soustavně poslední dva roky. Výsledkem je publikace Černé roky a tento monumentální špalek z nakladatelství wo-men potvrzuje, co zasvěcení už nějaký čas tuší: na okraji umělecké scény i společnosti tvořící Libuše Jarcovjáková se ukazuje být jednou z nejdůležitějších postav v dějinách naší fotografie. Není to přehnané konstatování. Její předlistopadové dílo u nás svou prudkostí, upřímností a energií nemá srovnání a v lecčems předčí i zahraniční autory, o nichž už se desítky let vyučuje na univerzitách.”

Jan H. Vitvar, Respekt

Jedenáctičlená odborná porota pod předsednictvím Mariana Beneše, ve složení Karel Cudlín, Josef Husák, Zbyněk Illek, Mária Kudasová, Dana Kyndrová, Miroslav Machotka, Pavel Mára, Rudolf Stahlich, Štěpánka Stein a Miroslav Vojtěchovský